Info voor eigenaren

10 tips om je gebouw winterklaar te maken

De winter staat voor de deur. Naast feestdagen en gezelligheid brengt dit ook donkere, natte en koude dagen met zich mee.

Wij geven graag nog 10 tips mee om uw gebouw winterklaar te maken:

1. Beperk vorstschade

Sluit buitenkraantjes af en laat deze leeglopen. Op die manier voorkom je dat deze stukvriezen.

2. Haal strooizout in huis

Niets zo lastig als een bevroren inrit of stoep. Zorg dat er strooizout voorradig is. Koop je strooizout aan voor gemeenschappelijke delen van de VME, bezorg de rekening dan aan de syndicus en deze zal de aankoop vergoeden.

3. Verwarmingsketel laten nakijken

Een ketel die uitvalt komt altijd ongelegen maar wanneer dit gebeurt in het putje van de winter, dan heb je nog meer redenen om te vloeken. Laat je verwarmingsketel controleren en zo verklein je de kans dat de ketel onvoorzien uitvalt.

4. Ontlucht je radiatoren

Wil je het rendement van je verwarmingsketel maximaliseren? Zorg dan dat er geen lucht in je radiatoren zit. Een bijkomend voordeel: wanneer je dit jaarlijks doet, voorkom je typische storende borrelende en tikkende geluid in je verwarming.

5. Maak het inbrekers niet te makkelijk

De donkere maanden trekken jammer genoeg ook criminaliteit aan. Draai je appartementsdeur steeds op slot bij het verlaten en zorg ervoor dat de inkomdeur van de traphal steeds in het slot valt. Je houdt niet enkel inbrekers buiten, maar ook de koude.
LET OP! De voordeur van de traphal mag vanwege brandveiligheid niet vastgedraaid worden. De vluchtweg moet te allen tijde vrij toegankelijk zijn.

6.  Verlucht voldoende

Het wordt kouder en dus zijn bewoners minder geneigd om voldoende te verluchten. Toch is voldoende verluchting heel belangrijk. Op die manier verklein je de kans op vochtige plekken en op schimmel. Verlucht vooral op de droge momenten. Verluchten bij hevige regenval mist zijn doel.

7. Smeer je poort

Een privatieve garagepoort? Controleer dan het geleidingsmechanisme en smeer de wielen van je poort. Zo zorg je dat deze in de winter vlot blijft werken.

8. Kijk afvoertappen na

De herfst is achter de rug en alle bladeren zijn gevallen. Heb je een terras of is er makkelijk toegang tot het platte dak, dan kan het lonen om de afvoertappen na te kijken en vrij te maken. Ook de dakgoot kan je nakijken. Haal echter geen halsbrekende kunsten uit. Zijn dakgoten moeilijk te bereiken? Verwittig je syndicus en hij kan een vakman verwittigen.

9. Bescherm waterleidingen tegen de vrieskou

Ben je meerdere dagen van huis of overwinter je in het buitenland? Schakel je verwarming nooit helemaal uit maar laat de verwarming op ca. 14 °C  staan. Je verwarmingsketel volledig uitschakelen werkt vochtproblemen in de hand en in extreme gevallen kunnen je waterleidingen zelfs binnen stukvriezen.

10. Brandveiligheid

Een gewaarschuwd persoon is er twee waard. Voorkom dat je kerstversiering een risico op brand veroorzaakt. Kunstkerstbomen zijn veiliger dan echte bomen. Verder is het interessant om oude kerstverlichting, vaak op hoogspanning, te vervangen door Ledverlichting, deze is niet enkel veiliger maar ook zuiniger. Let ook op met de stroomtoevoer van de kerstverlichting. Sluit geen stekkerdoos op een andere stekkerdoos aan. Gebruik je een haspel? Rol deze dan steeds volledig af om oververhitting te voorkomen.
Kerstverlichting in de gemeenschappelijke delen kan gezellig zijn maar de brandverzekering vereist dat de traphal steeds vrij is van voorwerpen.

 Uitsmijter

Wie moet er sneeuw ruimen bij appartementen? Vaak wordt er gezegd dat dit de taak is van de bewoners van de gelijkvloerse appartementen. Toch is dit zeker geen algemene regel. Wil je zekerheid? Sla er dan het politiereglement van je gemeente op na. Het kan ook dat het gehele gebouw ervoor verantwoordelijk gehouden wordt.